Kariyer Yönlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Neden Yüksek Lisans Yapmalı?

gelişim üniversitesi
  1.   Kariyer Yönlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Neden Yüksek Lisans Yapmalı?


Çoğumuza hayatta ilerlemek için üniversiteye gitmemiz ve bir diploma almamız gerektiği söylendi. Bunu yaptıktan sonra bir de karşınıza yüksek lisans kavramı çıktı. Öyleyse neden bir yüksek lisans derecesine ihtiyacınız var? Pek çok iş ve alan için bir tezli veya tezsiz yüksek lisansın yeterli olacağı doğrudur. En azından ilk başta... Ancak iş piyasası giderek daha fazla uzmanlaşıyor ve birçok mezun, yüksek lisansı veya bir uzmanlığı olmadan iş piyasasına girmenin veya ilerlemenin zor olduğunu görüyor. İşte lisansüstü çalışmaları düşünmeniz için beş neden.


1. Yüksek Lisans = Yeni Lisans
 
Otuz yıl önce, çoğu konuda lisans derecesi, deneyim kazanabileceğiniz ve daha yüksek uzmanlık seviyelerine ilerleyebileceğiniz bir işe giriş biletiydi. Aslında, geçmişte yüksek lisans derecesine sahip iş arayanlar fazla kalifiye olarak kabul edilmiş olabilir, ancak işler değişti. Bu tam olarak kötü bir şey değil, ancak son birkaç on yılda artan üniversite kayıtlarıyla birlikte pazar, yetenekli ve nitelikli lisans öğrencileriyle dolup taştı. Şimdi, işverenler ileri dereceli mezunları işe almak istiyorlar ve hala lisans derecelerini kabul edecek çok sayıda pozisyon olsa da, en çok arzu edilen pozisyonlardan bazıları, yüksek lisans düzeyinde niteliklere sahip yeni mezunlara gidiyor. Bir yüksek lisans derecesi, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olacak ve potansiyel işverenlere ileri becerilere ve konu uzmanlığına sahip olduğunuzu gösterecektir.

2. Gerekli Olabilir
 
Birçok sektör lisansüstü dereceleri tercih ederken, yüksek lisans derecesinin gerekli olduğu birkaç alan vardır. Açıkçası, doktorlar için eğitim, normal bir lisans derecesinin çok ötesine geçer, ancak terapi, kütüphane veya müze bilimleri, ekonomi, mimari veya çeşitli tıp mesleklerinde bir kariyer düşünüyorsanız, bunu bir ileri derece bulacaksınız. Örneğin klinik psikoloji üzerine yüksek lisansınız yoksa bir ofis açıp danışmanlık hizmeti veremezsiniz. ABD'deki konuşma ve dil terapistlerinin yüksek lisans derecesine ve akreditasyona ihtiyacı vardır. 

3. Sizi Daha İleriye Götürebilirler
 
Bazı insanlar, üniversite çalışmalarında başarılı oldukları ve 'gerçek dünyaya' girmeye hazır olmadıkları için yüksek lisans derecesi almaya karar verirler. Bu, bir yüksek lisans derecesi almak için harika bir neden olmasa da akademi için bir hüneriniz varsa ve bir akademisyen olarak bir kariyer düşünüyorsanız, o zaman bir yüksek lisans derecesi harika bir fikirdir. Doktora programlarının çoğu, adayların ilgili bir konuda yüksek lisans yapmış olmalarını gerektirir ve bir yüksek lisans programı size, odaklanmış araştırma ve akademik hayatın sizin için uygun olup olmadığını öğrenme fırsatı verecektir. Yüksek lisans çalışmalarının lisans derecelerinden çok farklı olduğunu unutmayın. Öğrenciler genellikle daha bağımsız ve araştırma odaklıdır ve ders çalışması derinlemesine bilgi ve orijinal fikirler gerektirir. Yüksek lisans çalışmaları daha zor ve daha streslidir ancak ilginizi çeken konulara odaklanabileceğiniz için genellikle daha heyecan vericidir.

4. Uzmanlaşmanıza Yardımcı Olur
 
Aslında, yüksek lisans düzeyindeki çalışmaların en büyük faydalarından biri, bilginizi odaklama ve becerilerinizi geliştirme şansına sahip olmanızdır. Bu, iş piyasasında büyük bir fayda olabilir, çünkü endüstriler ve işverenler genellikle son derece uzmanlaşmış adaylar aramaktadır. Profesyonel Çalışmalar Yüksek Lisans derecelerinin talep görmesinin nedenlerinden biri de budur ancak geleneksel yüksek lisans  dereceleri de çeşitli alanlardaki potansiyel çalışanlar için çekicidir. Bazı öğrenciler lisansüstü eğitime doğrudan lisans derecelerinden girerken, birçok yerleşik profesyonel, kariyerlerini ilerletmek veya yeni beceriler geliştirmek için yüksek lisans programlarına kaydolur. Avukatlar, belirli yasal sektörlere odaklanmak için genellikle ileri dereceler (hukuk derecelerinin üstünde) alırken, MBA'ler, özellikle teknoloji gibi çok ihtiyaç duyulan becerilere odaklanırsanız, iş dünyasında başarıya ulaşmanın kesin bir yoludur.

5. Daha Fazla Kazanacaksınız
 
Yüksek lisans yapmayı seçmenizin tek nedeni para olmamalı ancak onlardan biri olabilir. Bazı sektörlerde, yüksek lisans derecesine sahip çalışanlar, lisans derecesine sahip meslektaşlarına göre %20'ye varan oranda daha fazla kazanıyor .Ancak bazı yüksek lisans mezunları, derecelerini tamamladıktan sonra daha fazla kazanma potansiyeline sahip olsa da, lisansüstü eğitimin her zaman ücretsiz olmadığını hatırlamak önemlidir. Bazı yüksek lisans düzeyindeki programlar öğrenim ücretinden muafiyetler, maaşlar ve hatta sübvansiyonlu konut ve sağlık sigortası sunsa da, bir yüksek lisans derecesinin tamamlanması bir ila üç yıl sürebilir.Ve okurken çalışmak imkansız olmasa da zor olabilir. Bu nedenle, kaydolmadan önce dikkatlice düşünün. Mühendislikte yüksek lisans derecesi size mükemmel referanslar verecek ve pazarlanabilirliğinizi artıracaktır, ancak aynı zamanda artan öğrenci borcu ve üç yıllık kazanç kaybıyla da ayrılabilirsiniz.

Kaynak
 


Haberler